صفر تا صد رشته حقوق

صفر تا صد رشته حقوق
رشته حقوق یکی از رشتههای پر طرفدار زیر گروه علوم انسانی است. این رشته گرایشات زیاد و متنوعی برای ادامه تحصیل دارد. به همین دلیل افراد بسیاری علاقمند به تحصیل در این رشته هستند. این رشته شباهتهای زیادی با رشته علوم قضایی دارد. به همین دلیل توصیه میشود که اگر به کار در دادگستری و حوزه حقوق علاقمندید، حتما مقاله صفر تا صد رشته علوم قضایی را نیز بخوانید. با کسب اطلاعات در مورد هر دو رشته حقوق و علوم قضایی میتوانید تصمیم درست تری برای انتخاب رشته خود بگیرید.
آشنایی با رشته حقوق
رشته حقوق یکی از رشتههای زیر مجموعه علوم انسانی است. این رشته جزو رشتههایی است که صرفا با مردم و دولت سر و کار دارد و شاغلان در این حوزه به هیچ وجه نمیتوانند در انزوا به شغل خود ادامه دهند. از این رو این شغل برای افراد اجتماعی و برون گرا مناسب است. به طور کلی حقوق در روابط انسانها و جوامع با یک دیگر به وجود میآید و بدون وجود ارتباط، حقوق معنایی ندارد.
حقوق شامل دو حوزه حقوق خصوصی و حقوق عمومی میشود. حقوق عمومی مربوط به اداره کشور و حکم رانی بر فضای یک کشور و ملت است. در واقع حقوق عمومی به رابطه بین دولت و ملت مرتبط میشود. اما حقوق خصوصی مربوط به روابط بین اشخاص با یک دیگر است.
برای موفقیت در این رشته، افراد باید علاوه بر دارا بودن تواناییهای علمی حقوقی منحصر به حوزه کاری خود، فن بیان قوی، جسارت، توانایی استدلال و اثبات و صبر و حوصله زیادی داشته باشند. اگر چه گرفتن مدرک در این حوزه به خودی خود خیلی مشکل نیست؛ اما برای شخصی که قصد ورود به بازار کار در حوزه تحصیلی خود را دارد، داشتن این ویژگیها الزامی است.
علاوه بر موارد ذکر شده داشتن علاقه به فضای کاری رشته حقوق، راستگویی و راست کرداری مخصوصا نسبت به دادگاه و موکلین (برای وکیلان)، مهارت در زبان و ادبیات فارسی، عربی، انگلیسی و فرانسوی (برای مطالعه منابع زبان اصلی) و توانایی حفظ مطالب طولانی نیز از مهمترین ویژگیهای یک حقوق دان موفق است.
پذیرش دانشجو در رشته حقوق
برای پذیرش در رشته حقوق دو راه وجود دارد. اولین روش شرکت در آزمون کنکور سراسری و پذیرش در رشته حقوق با آزمون است. شما پس از اخذ درصد و رتبه مورد قبول برای اخذ پذیرش در رشته حقوق میتوانید در دانشگاههای روزانه، شبانه و آزاد به تحصیل بپردازید.
همچنین قبولی رشته حقوق بدون کنکور نیز امکان پذیر است. در این نوع از پذیرش، دانشجو برای تحصیل در رشته حقوق صرفا با سوابق تحصیلی و بدون آزمون وارد یکی از دانشگاههای علمی کاربردی، پیام نور و یا موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی و غیر دولتی میشود.
دانشجویان رشته حقوق موظفند برای اخذ مدرک لیسانس (کارشناسی)، ۱۳۵ واحد درسی شامل ۲۲ واحد دروس عمومی و ۲۱ واحد دروس پایه را بگذرانند. ۸۷ واحد از این ۱۳۵ واحد نیز مربوط به دروس اختصاصی رشته حقوق میباشد. ۲۱ واحد درس اختیاری نیز در دوران کارشناسی برای دانشجویان حقوق وجود دارد که در صورت تمایل میتوانند آن را نیز بگذرانند.
دروس اختصاصی رشته حقوق عبارتند از:
- اصول فقه
- متون فقه
- قواعد فقه
- متون حقوقی
- آیین دادرسی مدنی
- آیین دادرسی کیفری
- حقوق اداری
- حقوق اساسی
- حقوق جزای عمومی
- حقوق تجارت
- حقوق تطبیقی
- حقوق سازمانهای بین المللی
- حقوق بین المللی عمومی
- حقوق بین المللی خصوصی
- پزشکی قانونی
- حقوق کار
- کار تحقیقی
- ادله ثبات دعوی
ادامه تحصیل در رشته حقوق
خوشبختانه امکان ادامه تحصیل در رشته حقوق تا مقاطع بالا (دکتری و پسا دکتری) در ایران وجود دارد. از این رو افراد علاقمند به اخذ مدارک تحصیلی عالیه به راحتی میتوانند این رشته را برای تحصیل برگزینند. یکی از مزایای رشته حقوق این است که امکان ادامه تحصیل تا مقاطع بالا برای خانمها نیز وجود دارد. این در حالی است که در رشته علوم قضایی چنین امکانی وجود ندارد.
بنا بر این خانمهای علاقمند به کار در فضای حقوقی و دادگاهی میتوانند این رشته را انتخاب کرده و به تحصیل در آن بپردازند. بازار کار برای فارغ التحصیلان با مهارت این رشته، در همه مقاطع از کارشناسی گرفته تا دکترا وجود دارد.
برخی از گرایشات مقطع کارشناسی ارشد (فوق لیسانس) رشته حقوق عبارت است از:
- حقوق بشر
- حقوق جزا و جرم شناسی
- حقوق تجارت بین الملل
- حقوق محیط زیست
- مدیریت دادگستری
- حقوق عمومی
- حقوق ارتباطات
- حقوق کیفری اطفال و نوجوانان
- و …
برخی از گرایشات مقطع دکترای رشته حقوق نیز عبارت است از:
- حقوق عمومی
- حقوق خصوصی
- حقوق بین الملل عمومی
- حقوق جزا و جرم شناسی
- حقوق نفت و گاز
- فقه و حقوق جزا
مزایا و معایب تحصیل در رشته حقوق
تمامی رشتههای تحصیلی در کنار مزایای خاص خود، معایبی نیز دارند. رشته حقوق هم در کنار مزایایی که دارد، دارای معایبی هم میباشد. مهم ترین مسئله این است که تنها در صورتی میتوان معایب یک رشته را تحمل کرد که به آن رشته علاقه فراوانی داشته باشید.
پرستیژ کاری و شغلی و جایگاه اجتماعی بالا، میزان درآمد متوسط رو به بالا، متنوع بودن حوزههای کاری و همچنین گرایشات تحصیلی و امکان ارتقا یافتن سطح و جایگاه شغلی افراد شاغل در این حوزه از مهم ترین مزایای تحصیل در رشته حقوق است.
اضطراب و تنش بالا، وجود ریسک و خطر در مواجهه با بعضی از پروندهها، سختی پاس کردن واحدهای درسی و نیازمند به مطرح و معروف شدن در حوزه شغلی برای کسب درآمد نیز از جمله معایب تحصیل در رشته حقوق میباشد.
بازارکار و درآمد فارغ التحصیلان رشته حقوق
اگر چه تعداد فارغ التحصیلان این رشته با توجه به امکان قبولی در رشته حقوق بدون کنکور، سال به سال افزایش مییابد. اما برای یک فارغ التحصیل با مهارت، همیشه کار وجود دارد. بنا بر این فارغ التحصیلان با مهارت این رشته نباید نگران ورود به بازار کار باشند. زیرا حوزههای کاری این رشته متنوع و زیاد است.
درآمد فارغ التحصیلان رشته حقوق با توجه به حوزه کاری انتخابی خود متنوع است. مثلا قاضیها و دادیاران و افرادی که کارمند دولت هستند، حقوق ثابتی دریافت میکنند. اما وکیلان، مشاوران و …، با توجه به مطرح بودن و تعداد پروندههایی که می پذیرند، درآمدهای متفاوتی خواهند داشت. اما به طور کلی سطح درآمد اراد فارغ التحصیلان رشته حقوق متوسط رو به بالا است.
دیدگاهتان را بنویسید