صفر تا صد رشته زیست شناسی سلولی مولکولی

صفر تا صد رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
آشنایی با رشته زیست شناسی سلولی مولکولی قبل از زمان انتخاب رشته، برای آن دسته از داوطلبان کنکور تجربی که علاقه فراوانی به درس زیست شناسی دارند، لازم است. زیرا این رشته یکی از بهترین رشتهها در حوزه علوم زیستی میباشد. اگر شما نیز در مورد این رشته اطلاعاتی ندارید، با ما تا انتهای مقاله همراه باشید. در این مطلب به طور کامل به معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی خواهیم پرداخت.
آشنایی با رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
رشته زیست شناسی سلولی مولکولی به طور کلی به بررسی موجودات زنده در سطوح کوچک سلولی و مولکولی میپردازد. همچنین ارتباط میان موجودات زنده در سطح سلول و مولکول نیز در این رشته بررسی میشود. هدف از این رشته، توانایی بررسی کوچک ترین و البته مهم ترین سطح حیات یعنی سلول است. همچنین نقش مولکولها بر روی دنیای زیستی مورد بررسی قرار میگیرد.
رشته زیست شناسی سلولی مولکولی برای افرادی که به جستجو و تحقیق و پژوهش و همچنین کار در آزمایشگاهها علاقمندند، میتواند بسیار جذاب باشد. معمولا افرادی که در دوره دبیرستان به دروس مفهومی زیست شناسی و شیمی و همچنین آزمایشگاه علاقمندند، در این رشته موفق میشوند.
نحوه پذیرش دانشجو رشته زیست شناسی سلولی مولکولی در دانشگاههای ایران
ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته زیست شناسی سلولی مولکولی در دانشگاههای مختلف متفاوت است. هر ساله بعد از اعلام نتایج اولیه کنکور سراسری و انتشار دفترچه انتخاب رشته، شرایط، دانشگاهها و ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته زیست شناسی سلولی مولکولی مشخص میشود. بنابراین تا قبل از انتشار دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری ۱۴۰۲ نمیتوان با قاطعیت در مورد ظرفیت دانشگاهها نظر داد.
پذیرش دانشجو در رشته زیست شناسی سلولی مولکولی بدون کنکور و صرفا با سوابق تحصیلی امکان پذیر است. اما اغلب دانشگاهها با آزمون و از میان شرکت کنندگان در کنکور سراسری تجربی، دانشجو میپذیرند. دانشگاههای روزانه، شبانه (نوبت دوم)، موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی و دانشگاه آزاد اسلامی از جمله دانشگاههایی هستند که هر ساله این رشته را ارائه میدهند.
ادامه تحصیل در رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری برای فارغ التحصیلان دورههای کاردانی و کارشناسی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی وجود دارد. داوطلبان ادامه تحصیل در رشته زیست شناسی سلولی مولکولی میبایست برای ادامه تحصیل در مقاطع بالا، در آزمون ارشد پزشکی با توجه به علاقه خود شرکت کنند. گرایشات اصلی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی عبارتند از:
- علوم سلولی مولکولی: تحقیق در مورد اندامکها و بخشهای مهم سلولی مثل دی ان ای، آر ان ای و پروتئینها و …
- ژنتیک: بررسی اطلاعات وراثتی (DNA و RNA) در تمامی موجودات زنده، بررسی ژنتیک بیماریهایی مثل سرطان و ناقلین، کمک به تشخیص بیماریهای قابل انتقال توسط ژنتیک قبل از تولد نوزاد، روشهای ژن درمانی، پزشکی قانونی و …
- میکروبیولوژی: تحقیق و بررسی ریز جانداران (میکروارگانیسمها) مثل باکتریها، ویروسها، قارچها و …، مطالعه ارتباط بین سایر جانداران با میکرو ارگانیسمها و …. همچنین خود گرایش میکروبیولوژی سه گرایش میکروبیولوژی پزشکی، غذایی و صنعتی را نیز شامل میشود.
- بیو فیزیک
- بیو شیمی
توجه داشته باشید که تا زمان انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۲ همچنان دو گرایش بیوشیمی و بیو فیزیک برای دوره لیسانس (کارشناسی) در هیچ دانشگاهی داخل ایران ارائه نشده است. البته امکان ادامه تحصیل برای فارغ التحصیلان مقاطع مختلف در رشته زیست شناسی مولکولی، در خارج از کشور نیز وجود دارد.
سه گرایش زیست فناوری، زیست فناوری دریا و زیست فناوری صنعت و محیط زیست نیز مربوط به دوره ارشد (فوق لیسانس) میباشد. دانشجویان علاقمند میتوانند علاوه بر ادامه دادن گرایش انتخابی دوره کارشناسی، یکی از این سه گرایش را برای مقطع کارشناسی ارشد انتخاب کنند.
بازار کار و درآمد فارغ التحصیلان رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
متاسفانه رشته زیست شناسی سلولی مولکولی در ایران هنوز مثل کشورهای پیشرفته، شناخته شده نیست. اما فکر نکنید که اگر در این رشته تحصیل کنید، شانس مشغول به کار شدن و درآمد داشتن را ندارید. اما به طور کلی رشتههای علوم پایه در ایران، مثل باقی رشتهها جا افتاده نیستند. توجه کنید که برای یک متخصص با مهارت، همیشه فرصت شغلی هست.
به طور کلی محل کار فارغ التحصیلان این رشته در مراکز علمی پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاهی و ژنتیکی، آزمایشگاهها، جهاد کشاورزی و سایر مراکز مرتبط و مشابه است.
دیدگاهتان را بنویسید